В югоизточна Испания, на различни плажове в лагуната Мар Менор, в понеделник бяха открити стотици мъртви риби и други морски видове, съобщават информационните агенции. Ситуацията предизвика тревога и гняв сред местните жители, които обвиняват правителството, че не предприема мерки за защита на най-голямата европейска лагуна със солена вода.

Представители на Министерството на околната среда уверяват, че са анализирани водни проби от въпросните плажове и не става въпрос за недостиг на кислород във водата. Министерството посочва изключително високите температури през последните няколко дни като причина за смъртта на по-малките видове.

Припомняме, че температурите в почти цяла Испания са много високи от седмици. На 14 август в Испания беше регистриран нов температурен рекорд. В южната автономна област Андалусия бяха измерени 47,2°C.

 


Температурата на водата в лагуната Мар Менор се е увеличила само за няколко дни от 28 на 30°C. За еколозите няма съмнение, че кислородът във водата намалява, когато температурата се повишава. Те се опасяват да не се повтори ситуация от 2019 г., когато след силна буря хиляди риби са изхвърлени на брега. Причината тогава е определена като недостиг на кислород във водата поради големия обем прясна вода, навлязла в лагуната – тя създава ефект на одеяло, като се плъзга в горната част на солената вода на лагуната, а липсата на кислород в соления слой буквално задушава рибата.

Разрушителната загуба на морски живот идва след уикенд на протести в Мар Менор – местни групи събират подписи за петиция за утвърждаване на района като независимо юридическо лице, за да защитят най-голямата европейска лагуна със солена вода.

Необходими са 500 000 подписа до края на октомври, за да се внесе официално петицията в Конгреса – до момента са получени около 250 000.

Прочетете и:

В Испания извличат питейна вода от въздуха

Проливни дъждове в Швейцария, африканска жега в Испания

Можем ли да охладим Земята