Най-ниско разположеното солено езеро в света, известно като Мъртво море, се намира между Израел и Йордания.  През 80-те години на миналия век по израелското му крайбрежие започват да се появяват големи дупки, широки до 40 метра и дълбоки до 30 метра. В наши дни броят им вече енад 6000.

Отварящите се внезапно ями унищожават съществуващата инфраструктура – пътища или спа комплекси, поради което достъпът до част от западното израелско крайбрежие е забранен.

Израелските геолози следят дупките от началото на появата им и констатират, че броят им и скоростта на поява непрекъснато се увеличават. В началото са се отваряли едва десетина дупки за една година, но сега са стотици.

Явлението има връзка с бавната смърт на Мъртво море, чието ниво е спаднало с 40 метра спрямо 80-те години на ХХ век. Езерото се захранва с водата на река Йордан, а Израел отклонява огромни количества от нея за стопанска дейност. Поради това в крайбрежните райони спада и равнището на солените подпочвени води.

В седиментните почви се образуват подземни кухини и в определен момент пръстта върху тях пропада в образувалата се яма.

В Геоложкия институт в Ерусалим е разработена система за ранно предупреждение, с помощта на която може да се предвиди отварянето на нови ями, доста преди това да се случи.

Обикновено има признаци за появата им, но те не са видими с просто око, затова се използват данни от сателит, който на всеки 2 седмици сканира с радар крайбрежието на Мъртво море. Така учените получават информация за слягания на почвата дори от 1 мм.

Системата е тествана успешно през 2012 г. върху участък от крайбрежната магистрала  – забелязаните слягания тогава са последвани от пропуквания в асфалта една година по-късно, под които била установена кухина с дълбочина 9 метра.

Сега геолозите работят върху автоматизирането на системата за ранно предупреждение. Появата на нови дупки е неизбежна, докато нивото на Мъртво море спада, но поне появата им може да бъде предвиждана достатъчно рано.

Още по темата вижте тук:

Намериха следи от паднал метеорит