Според израелското издание The Jerusalem post коронавирусът може да се предава на 4 метра по въздуха, съобщават световните медии.

Предишно изследване показа, че обхвата на заразяване на COVID-19 е около 7 – 8 метра, което според някои специалисти е подвеждаща информация.

 

 

По информация от ново проучване вирусът може да се разпространи във въздуха до около 4 метра, като се взима предвид, че властите препоръчват да спазваме дистанция от 2 метра от хората.

Обхватът на изследване, което е осъществено от Пекинската академия за военномедицински науки, е включвал проби от въздух и повърхност както от отделението за интензивно лечение, така и от отделението за лечение на коронавирус в болница в Ухан, града в провинция Хубей, където първоначално е започнала пандемията, пише DarikNews.bg.

Оказва се, че вирусът най-силно е бил концентриран върху пода на отделението, което е вероятно да се дължи на "гравитацията и въздушния поток, в резултат на които повечето капчици, съдържащи вируси да се намират на земята".

 

 

50% от пробите, взети от подметките на обувките на медицинския персонал в интензивното, са положителни, което означава, че те могат да бъдат определени като носители на заразяване.

Данните от изследването са установил, че повърхности като компютърни мишки, парапети на легло, копчета, дръжки на врати и кошчета за боклук също са области с висока концентрация.

Колкото до разпространението на вируса по въздушно-капков път се смята, че е необходимо "много, много силно, енергично кихане от пациента", за да може COVID-19 да измине разстояние над 5 метра.

Прочетете също и:

Разпространяват ли кърлежите и комарите коронавирус

Каква влажност на въздуха спира коронавируса

Къде се крие коронавирусът