Къде се крие коронавирусът

Кои са повърхностите, които трябва да избягваме

Снимка: pixabay Снимка: pixabay

От началото на пандемията голяма част от световните медии направиха многобройни проучвания кои са местата, които носят най-голям риск от зараза с коронавирус. Ето няколко препоръки:

COVID-19 се предава по въздушно-капков път, като до момента е ясно, че най-дълго време се задържа по метални повърхности като брави, копчета на асансьори, парапети и др. Специалистите препоръчват често да почиствате този тип повърхности с дезинфекциращи препарати, както и да измивате старателно ръцете си след допир до тях.

Не е необходимо да се притеснявате за колети и пратки от Китай или Италия, тъй като стабилността на вируса извън човешкия организъм се влияе от климатични фактори като влажността на въздуха и температурата и съответно той не би се задържал дълго върху стоки, които пристигат от рискови страни.

Вероятността домашният ви любимец да се зарази с коронавирус също е малка, въпреки че не може да бъде изключена напълно. При животните не се проявяват симптоми, което означава, че те всъщност не се разболяват. Ако обаче са заразени, те могат да предадат инфекцията на стопаните си по въздушно-капков път или чрез изпражненията си.

Експерти уверяват, че не е вероятно COVID-19 да се предава по повърхността на плодове и зеленчуци. Въпреки това се препоръчва продуктите да бъдат внимателно измивани преди консумация, но само с вода, а не с антибактериален препарат. Също така, термичната обработка на храните повишава сигурността, тъй като коронавирусът е чувствителен на топлина.

Един положителен ефект от пандемията е, че консумацията на диви животни в Китай беше строго забранена, тъй като всички факти посочват, че заразата е била предадена на човека от прилеп.

Екипът на Sinoptik.bg призовава всички да останат в домовете си, за да успеем заедно да ограничим разпространението на COVID-19. Бъдете отговорни!

Прочетете също и:

Какво влияние има климатът върху коронавируса

Какво не знаем за вирусите

Полезна ли е самоизолацията по време на пандемия