Възможно ли е дъждовните дни да вредят на икономическия растеж? На пръв поглед изглежда, че това е силно преувеличено. Не на такова мнение обаче са учени от Потсдам.

Те провели изследване, в рамките на което анализирали данни от над 1500 района в общо 70 държави, събрани в периода между 1979 и 2019 г., предава Vesti.bg.

Резултатите показват, че по-честите валежи, основната причина за които са климатичните промени, са пряко свързани със забавянето на икономиката. Учените добавят, че тази тенденция може да бъде ясно забелязана в богатите държави.

В проучването са взети предвид различни фактори, повечето от които са свързани с доходите и работните места на хората. Според Леони Венц – един от авторите на изследването, която работи в Потсдамския институт за изследване на въздействието на климата, тя и екипът ѝ са успели да докажат, че икономиките понасят щети, когато има повече валежи – много важно откритие, което разкрива нови детайли за последиците от климатичните промени.

 

 

Експертите отбелязват, че в последно време зачестяват случаите на опасни порои. През 2021 г. имаше десетки случаи на проливни дъждове, които предизвикаха тежки наводнения и свлачища.

Според Венц макроикономическите оценки на въздействието, което оказва климатът, в повечето случаи се фокусират основно върху температурата. Анализите на валежите на свой ред обхващат само по-дълги времеви скали като месеци и години. По този начин обаче се изпускат някои важни детайли.

По думите ѝ „по-голямото количество годишни валежи като цяло е нещо полезно за икономиките, особено за зависимите от селското стопанство. В същото време, ако в рамките на един или няколко дни има интензивни дъждове, това оказва негативно влияние върху богатите, индустриализирани държави като САЩ, Япония или Германия“.

Тя и екипът ѝ установили, че екстремните валежи се превръщат във все по-сериозен проблем за икономическото производство и ясно показват как климатичните промени влияят върху живота на хората.

Учени по цял свят не спират да предупреждават, че човечеството отделя твърде много парникови газове в атмосферата, което затопля Земята. По-горещият въздух задържа по-големи количества водна пара, която накрая се превръща в дъжд. Резултатът от това не е никак изненадващ – случаите на поройни валежи, наводнения и свлачища, се увеличават.

Изследването на учените от Потсдамския университет доказва, че всъщност дневните валежи представляват заплаха. Казано по друг начин, не постепенните промени, а екстремните събития, като пороите, застрашават начина ни на живот.

Дестабилизирайки климата, ние вредим на икономиките си“, казва проф. Андерс Леверман от Университета.

Той обръща внимание и на още една важна подробност – забелязва се забавяне на икономическия растеж дори и в периодите, когато дъждовете са сравнително слаби.

„Става въпрос за наглед незначителни превалявания. Въпреки това, те също оказват влияние“, обяснява той.

Доколко обаче са основателни твърденията, че и слабите превалявания могат да навредят на икономиката?

Авторите на изследването отбелязват, че по-честите валежи – независимо колко интензивни са те, няма как да не се отразят зле на бизнеса. Те дават и конкретен пример – дъждовете създават затруднения в трафика. Това води до забавяне на доставките и до зачестяване на случаите, в които служители закъсняват за работа. Подобни проблеми може да изглеждат незначителни, но когато се натрупат, последствията са сериозни.

„Цифрите не лъжат. Смятаме, че дадена година е лоша, ако икономическият растеж се понижи дори и с 1%. Новото проучване показва, че дъждовете действително имат подобен негативен ефект – макар и на пръв поглед да изглежда, че не е толкова значим“, отбелязва още Леверман.

Той е на мнение и че „повечето хора от богатите държави, често дори и не осъзнават как климатичните промени влияят върху ежедневието им. Това трябва да се промени!“.

Прочетете и:

Знаете ли тези факти за дъжда

Климатичните промени са факт днес, не утре или след 10 години

5 необратими климатични промени, които ни застрашават