Учени предупреждават, че човечеството трябва да се подготви за необратимите последствия от климатичните промени. Неотдавна експерти по климата от ООН публикуваха доклад, включващ дълъг списък с опустошителни последствия. Ето кои са те:

Морето се затопля

Според изследването океаните са погълнали близо 25% от парниковите газове, дължащи се на човешката дейност, както и над 90% от топлината, свързана с климатичните промени. Това води до затопляне на моретата, увеличаване на тяхната киселинност и намаляване на солеността им.

Екстремните феномени Ел Ниньо, които допринасят за горски пожари, бури и епидемии, вероятно ще зачестят, ако не се намалят емисиите въглероден диоксид. Хранителните запаси в плитките тропически води могат да намалеят с 40%.

Това има и последствия върху риболова, тъй като морските видове са се преместили на стотици километри през последните 70 години, търсейки по-хладни местообитания.

Нивото на морето се покачва

Прогнозира се, че океанското ниво ще се повиши с около 43 см до 2100 г., при положение че глобалната температура се покачи с 2 градуса Целзий, и с 84 см, ако температурата се увеличи с 3-4 градуса. А именно това е затоплянето, към което водят настоящите тенденции. Щетите от наводненията могат да се увеличат от 100 до 1000 пъти за същия период.

До 2100 г. между 20 и 90% от районите с влажен климат вероятно ще бъдат загубени в резултат на предвиденото покачване на морското ниво.

Морето загива

За 60 години концентрацията на кислород в морето е намаляла с 2% и вероятно ще спадне с още 3-4 процента, ако не се намалят въглеродните емисии. Затоплянето на водата и замърсяването на крайбрежието са отговорни за увеличаването на „мъртвите зони“, където ниското ниво на кислорода пречи на морския живот.

Статистиката показва, че кораловите рифове отговарят за изхранването на половин милиард души. Но дори затоплянето на планетата да се повиши само с 1,5 градуса Целзий, това ще доведе до унищожаването на 90% от рифовете, а при покачване на температурата с 2 градуса е възможно изобщо да не оцелеят.

Ледът се топи

Всяка година ледената покривка в Антарктида и Гренландия ежегодно губи средно 430 милиарда тона лед от 2006 г. , превръщайки се в основна причина за покачване на океанското ниво. Топят се и ледниците, които снабдяват със сладка вода над 2 милиарда души. До 2100 г. е възможно ледниците на малка надморска височина в Алпите, Кавказ и Скандинавия е възможно да загубят 80% от обема си.

Прогнозите показват, че и планините ще загубят значителна част от снежната си покривка, а това вероятно ще има важни последствия за земеделието, туризма и енергоснабдяването.

И вечната замръзналост се топи

Между 33 и 99% от вечната замръзналост (заледената през цялата година почва, в която има близо 800 000 тона живак), може да се стопи до 2100 г., ако климатичното затопляне продължи със същите темпове.

С този доклад изследователите от ООН целят да покажат, че климатичните промени не са фалшива новина, а факт, който представлява сериозен проблем и ще доведе до необратими последствия.

Често хората, които отричат измененията на климата, не се интересуват от бъдещето на планетата, защото 2100 г. изглежда твърде напред във времето и те няма да бъдат засегнати. Специалистите припомнят, че не бива да мислим единствено за себе си и трябва да си дадем сметка какво ще завещаем на бъдещите поколения и на своите деца.

Още по темата:

„Стопи“ се най-високият връх в Швеция

Ниското ниво на въглероден диоксид e охладило Земята преди 34 млн. Години

Очакват ни по-чести и по-интензивни катастрофални наводнения

Можем да забавим глобалното затопляне, ако забраним фреоните

Температурите у нас ще скочат до 10 години заради климатичните промени, предупреждават експерти