Според американски учени хората, които живеят в по-студени райони с по-малко слънчево греене, са по-склонни да пият повече алкохол

Изследователите са провели проучване в 193 страни и данните от него доказват, че студеният климат допринася за по-засилена употреба на алкохол и повече чернодробни заболявания.

Според Световната здравна организация липсата на слънчева светлина повишава рисковете за депресия, която често се свързва с пиенето на алкохол. През студените месеци употребата на спиртни напитки е по-вредна.

Това е причината Шотландски лекар да настоява за намаляването на рекламите на алкохол през зимата, защото той разширява кръвоносните съдове.

По думите на медицински съветник към клиника за рехабилитация в Шотландия потреблението на алкохол заради лошото време, е пряко свързано с шансовете ни да развием най-опасната форма на чернодробно заболяване - цироза, което в крайна сметка може да доведе до чернодробната недостатъчност и смърт.

В началото на 2018 г. в Шотландия влезе в сила закон, който нанася промени в ценообразуването на алкохола с цел да се ограничат количествата, които купуват хората.

Прочетете също и:

По време на изолация: вреден ли е алкохолът

Ноември е най-депресиращият месец