Мерките срещу разпространението на епидемията от COVID-19 в Русия бяха удължени до 11 май. По тази причина властите в страната настоятелно призоваха гражданите да не излизат и да не канят гости вкъщи по време на майските празници. Освен това ги посъветваха и да не употребяват алкохол - той намалява "способността на организма да се бори с инфекциозни заболявания като Ковид-19", пише DarikNews.bg, цитирайки в. "Комерсант".

Най-тежка е ситуацията в Москва, където заболелите са много. Въпреки забраните обаче, стотици жители на руската столица палят барбекюта из парковете, не спазват ограниченията, а поради тази причина броят на заразените продължава да нараства.

По думите на шефа на федералната служба Роспотребнадзор Анна Попова "ако хората в Русия провалят самоизолацията по време на майските празници, това ще ни върне в същата точка, която сме оставили зад гърба си".

Според оценка на местни медици Русия има високи шансове за сравнително благоприятен изход от пандемията, но за целта трябва хората да спазват карантинните мерки.

Алкохолът отслабва имунната система и възможностите на организма да се бори с инфекции. Въпреки това голяма част от руснаците злоупотребяват с него, вярвайки, че ще им помогне да намалят шансовете за заразяване.

Прочетете и:

По време на изолация: не прекалявайте с тренировките

Каква влажност на въздуха спира коронавируса

По време на изолация: как да поддържаме форма