НАСА разпространи първата цветна снимка с висока разделителна способност, направена от космическия телескоп "Джеймс Уеб". Според учените кадърът е „най-дълбокият, правен някога". Той бе представен лично от американския президент Джо Байдън.

Уникалния кадър от космоса и снимки на телескопа вижте ТУК.

Телескопът е заснел най-отдалечената от нас част на Вселената, която някога сме виждали. Светлината идва толкова отдалеч, че част от показаните звезди са на място и в състояние отпреди 13 милиарда години.

След броени часове НАСА ще направи публично достояние още няколко снимки от уникалния телескоп, чието разработване струва колосалните 10 млрд. долара. Едно от изображенията е спектроскопия на екзопланета, намираща се на над 1100 светлинни години от Земята и с маса приблизително, колкото тази на Юпитер. Спектроскопията е инструмент, който позволява да се опознаят химичния и молекулярния състав на отдалечени обекти, а в случай че това е планета, то може да се определи нейната атмосфера, да се открие наличие на вода на нея или да се анализира почвата .

„Джеймс Уеб”, наследникът на „Хъбъл”, е повече от всичко, което човечеството е виждало досега", каза директорът на НАСА Бил Нелсън на пресконференция в края на юни.

Уникалният телескоп, който беше изстрелян в края на декември миналата година, вече се намира на разстояние 1,5 млн. км от Земята. Съоръжението може да се „вгледа” по-далеч в Космоса от всички телескопи преди него, благодарение на огромното си основно огледало и инструментите, които възприемат инфрачервени сигнали. Това му позволява да се взира през облаци от прах, пише БТА.

„Телескопът ще изследва обекти в Слънчевата система и атмосферите на екзопланети, които обикалят около други звезди. Той ще ни предостави информация дали техните атмосфери са потенциално подобни на нашата“, обясни Бил Нелсън.

Част от мисията на „Джеймс Уеб” е да направи възможно наблюдението на първите галактики, формирали се само няколкостотин милиона години след Големия взрив.

Демонстрацията на останалите снимки от телескопа може да гледате НА ЖИВО ТУК към 18:30 ч. българско време.

Прочетете също и:

"Джеймс Уеб" разгъна златното си огледало

За първи път снимаха черната дупка в центъра на Млечния път