Световната метеорологична организация публикува доклад, в който се прави обзор на валежите и засушаванията по света през последните 20 г. Специалистите са изчислили, че продължителността на сушите и техният брой са се увеличили с една трета, а бедствията вследствие наводнения са нараснали със 130%.

Според Петери Таалас – генерален секретар на организацията, моделите на валежите по света са изменени заради повишаването на температурите, а това променя селскотопанските сезони и пряко влияе върху изхранването и здравето на хората.

Водните запаси на планетата на повърхността и в подпочвената зона (вкл. почвената влага, снега и леда) намаляват с 1 см годишно през последните 20 г. – особено засегнати са Антарктида и Гренландия. Прясната вода на Земята съставлява едва 0,5% от всички водни ресурси.

През 2018 г. без достъп до вода за минимум един месец са били 3,6 млрд. души. Според доклада до 2050 г. цифрата ще нарасне до 5 млрд. души. През 2020 г. без достъп до безопасна питейна вода в света са били 2 млрд. души.

 


Авторите на доклада обръщат внимание на необходимостта от интегрирано управление на водните ресурси в световен мащаб, а също и в системи за ранно предупреждение за суша и наводнение в най-слабо развитите страни в риск.

Прочетете и:

Децата ни ще станат свидетели на много повече природни бедствия от сегашните

НАСА ще следи промените в климата