През уикенда големи части от Австралия бяха обхванати от необичайни горещини, съобщи австралийската метеорологична служба, предаде Ройтерс.

В Сидни, столицата на най-населения австралийски щат Нов Южен Уелс, температурите достигнаха 34,2 градуса по Целзий на летище „Кингсфорд Смит“, което е с повече от 12 градуса над средните стойности за септември.

По-рано през седмицата синоптиците предупредиха, че са се засилили индикациите за метеорологичното явление Ел Ниньо и вероятно то ще се развие между септември и ноември, което ще доведе до по-топли и сухи условия в Австралия.

Метеорологичната служба заяви, че толкова топло време в някои части на страната през този период е много необичайно за септември. Рекордните дневни и нощни температури през септември се очакват до четвъртък във вътрешността на Южна Австралия, Нов Южен Уелс и североизточната част на щата Виктория.

Ел Ниньо може да предизвика екстремни метеорологични явления, от горски пожари до циклони и продължителна суша, като австралийските власти вече предупреждават за повишен риск от пожари през предстоящото лято на континента.

Прочетете също и:

Какво (не)знаем за Ел Ниньо

5 необратими климатични промени, които ни застрашават

Как се е променило течението "Ел Ниньо" през годините

 

Източник: БТА