Неспокойно море и летни бури в следващите дни

Ето какво време ни очаква до края на седмицата

Слънчево ще е времето в първия ден от втората седмица на август. Прогнозира се лека облачност в следобедните часове, но без вероятност за валежи. Североизточният вятър ще е с особено силни пориви в Югоизтока, а дневните температури ще са от 30 до към 35-36 градуса, по морето – до 31-32, в планините – от 17 до 24.

Във вторник температурите ще се запазят без промяна. Отново ще е слънчево с малка вероятност следобед да превали на изолирани места в Северозапада. От сряда следват няколко дни с неустойчиво време в резултат на нестабилен студен атмосферен фронт. Вятърът ще е от север-северозапад, с него ще нахлуе малко по-студен въздух.

Още в сряда ще има условия за следобедни гръмотевични бури с краткотраен валеж и опасност от градушки най-вече в Западна и Северна България. В четвъртък и петък по същия начин летни бури ще се образуват с по-голяма вероятност в Югозападна България и тук-там по крайбрежието. В дните с по-динамично време дневните температури леко ще се понижат, без резки аномалии.

Почивните дни преди Голяма Богородица ще са слънчеви над по-голямата част от страната. Предпоставки за следобедна гръмотевична дейност и краткотрайни летни бури ще има в районите на юг и на изток.

Традиционно за периода морето ще изисква особено внимание. Вълните ще са опасно големи до края на работната седмица, като по някои южни брегове височината им ще достига 3 метра. Непосредствено преди средата на месеца морето ще се успокои, но именно в тези моменти се появяват мъртвите течения.

Третата седмица на август ще ни предложи много слънце, жега и задух. Термометрите ще гонят 40 градуса в традиционно топлите райони на България. От север-северозапад ще се опитват да пробиват по-студени въздушни маси, с които ще има условия за гръмотевична облачност с краткотрайни следобедни летни бури, които обаче ще се развиват с по-голяма вероятност в Западна и Северна България.

Още за времето:

Река Дунав пресъхва скорострелно

Какво ще е времето през август

Как да се справим с жегата