През последните дни на май времето ще остане неустойчиво с характерните за сезона пролетни валежи. Доминиращите въздушни маси са от Средиземноморието, но от североизток продължава да нахлува по-хладен въздух, който създава условия за динамично време.

От понеделник до сряда температурите ще са без промяна – сутрин между 10 и 15 градуса, следобед – от 20 до към 25-26. В часовете до обяд облачността ще е променлива с разкъсвания. По-късно от североизток на югозапад ще се развиват гръмотевични локални валежи, на моменти интензивни, с риск от градушка.

Процесите ще са по-силни в Дунавската равнина и Предбалкана.

Около средата на седмицата температурите леко ще се повишат на много места термометрите ще достигнат до 30 градуса. Зоната с динамично време ще се ограничи в западните райони, докато на изток валежи няма да има.

През първите почивни дни на летния месец юни над страната ще премине студен атмосферен фронт от северозапад. В първия ден вятърът ще се усили в Дунавската равнина и Горнотракийската низина, в следобедните часове в Западна и Северна България ще се оформи гръмотевична облачност с локални интензивни валежи с риск от градушка.

В неделния ден ще превали в областите на юг и на изток. Температурите ще се понижат, по-осезаемо в тъмната част на денонощието.

В първата пълна седмица на юни отново ще има ситуация с преминаващ студен фронт – усилване на северозападния вятър и следобедни гръмотевични валежи с градушки в Западна и Северна България. Около 9-10 юни южно от страната ни ще премине и средиземноморски циклон с повече облаци и потенциал за валежи в Южна България.

С него температурите ще се върнат към нивата с дневни стойности до 26-27 градуса.

Още за времето:

Защо изчезва рибата в Средиземно море

Зимата на 2023 г. – най-топлата у нас от 135 години насам

Как изглежда животът на жената, оцеляла след удар от мълния