До 2050 г. две трети от населението на света ще живее в градовете, сочи прогнозата на ООН. Милиарди хора ще обитават затворени пространства, а това поставя съвременните строители пред огромни предизвикателства.

Темата „Растящите зелени градове” е на фокус и в последното издание на международното градинарско изложение „Флориада” в Нидерландия, в което участват над 40 държави.

Идеите за това как да направим живота в градовете по-зелен и здравословен представя поредният епизод на предаването „Евромакс” на „Дойче веле”. Сред нестандартните проекти е плажна къща, направена от над 7000 кг пластмасови отпадъци.

На щанда си представители на Катар имат инсталация, която показва нагледно как изглежда вертикалното земеделие. Обединените арабски емирства пък демонстрират как една екосистема може да функционира при екстремни условия. В така наречената пустинна градина солената вода се превръща в прясна. При този процес има отпадъчни продукти, които обаче служат за храна на рибите. Техните отпадъци пък се използват за наторяване на растения.

Друг любопитен проект на „Флориада” 2022 е къща, построена изцяло от био материали. Използвани са корк, преработена дървесина, гъби, текстил за чували, биоотпадъци и водорасли.

Още за изложението, което се провежда веднъж на 10 години, гледайте във видеото, част от предаването „Евромакс“ на „Дойче веле“.

Прочетете и:

Могат ли приливите да осигуряват достатъчно чиста енергия

Може ли България да постигне климатична неутралност до 2050 г.

Има ли как едновременно да щадим природата, да намалим разходите си и да получаваме нужната енергия?