„Положението се нормализира. Към 6:00 ч. е последната информация. През изминалите часове обстановката беше изключително сложна. Над 30 екипа работиха на терен при силен снеговалеж и вятър“. Това заяви в „Здравей, България” по NOVA министърът на транспорта Георги Гвоздейков.

По думите му проблеми с влаковете има заради скъсана контактна мрежа и паднали дървета по линията.

„Главните железопътни трасета са проходими, в момента се работи по две от второстепенните. Организацията е на ниво, към момента няма бедстващи пътници“. Министърът акцентира, че се е наложило пътниците да изчакат 4-5 часа.

В неделя е бил осигурен транспорт за около 50 ученици, които са били в столицата и е трябвало да се приберат в направление Плевен, Русе, Шумен и Варна. Те са чакали няколко часа на гарата, без яснота кога ще могат да пътуват. За случая се разбра, след като стана ясно, че учителка е стигнала до разговор по телефона с премиера, за да се приберат по домовете си.

„Снощи последно се чух с учителката между 21:30-22:00 ч., учениците от Плевен вече бяха слезли и нататък влакът продължи нормално. Абсолютно нормално е в обстановка на суматоха да се прибегне към позвъняване на премиера, защо не, на мен вчера са ми звънели над 20 души, където съм се опитвал също да помагам. Обстановката беше сложна, тъй като самият снеговалеж е доста обилен, мокър, тежък сняг, листата по дърветата все още не са паднали, което създава предпоставка за падане на дърветата, тъй като тежестта по самото дърво е огромна“, каза Гвоздейков.

„Част от хаоса се създава и от самите водачи. Когато ни информират медиите, че се очаква усложнена зимна обстановка, ние тогава се сещаме, че трябва да тръгнем на път, и то абсолютно неподготвени“, заяви Гвоздейков.

Министърът коментира и затварянето на завода за ремонт на влакове в Дряново.

Целия разговор гледайте във видеото.

Прочетете също и:

Улиците на Владая все още са непроходими след снежната буря

10 автобуса с 500 души бяха блокирани цяла нощ край Велико Търново заради снега

Очаква се в рамките на деня да бъде възстановено електроподаването в Шумен