Застудяването на Земята преди 34 млн. години е поради ниското ниво на атмосферния въглероден диоксид – това е изводът на учени от университета в Бристол, цитирани от информационните агенции.

През еоцена (преди около 40 млн.години) Антарктика е била покрита с гори, но през олигоцена (преди около 34 млн. години) тези гори са били заменени от дебел слой лед и в този вид виждаме Антарктика в наши дни.

Информацията как се е случила тази промяна почти няма. Университетските учени са използвали молекулни фосили, запазени в древни находища на лигнитни въглища от югоизточния австралийски басейн Гипсланд, за да съберат данни как се е променила температурата на почвата по време на атмосферния преход. Тези забележителни находища обхващат над 10 млн. години от историята на Земята.

 

Проучването установява, че температурата на земната повърхност и на водата в океаните са започнали да се охлаждат с по около 3°C.

Учените направили компютърни симулации на климатични модели, за да се опитат да разберат защо температурата е започнала да спада. Така станало ясно, че само симулации, които включват спад на атмосферния въглероден диоксид, могат да възпроизведат охлаждане в съответствие с данните за температурата, възстановени от проучването на древните въглища.

Тези резултати предоставят допълнителни доказателства, че атмосферният въглероден диоксид играе решаваща роля в промяната на климата на Земята, включително образуването на антарктическия леден щит.
 

Прочетете и:

Човешката дейност променя климата, но не към добро

11 млрд. тона лед годишно се топят в Сибир

Теченията в Атлантическия океан отслабват