Според проучване на Института за изследване на климатичното въздействие в Потсдам, Германия, много е вероятно теченията в Атлантическия океан да отслабнат до такава степен, ча да предизвикат сериозни промени в климата по света.

Системата от течения в Атлантика, наречена Атлантическата меридионална обръщаща циркулация (AMOC), определя климата в Северното полукълбо, пренасяйки топла вода от тропиците в Северния Атлантик.

Заради увеличените емисии на парникови газове се затопля не само атмосферата, но и океанската повърхност под нея. Климатичните модели, използвани в проучването, показват, че системата AMOC в момента е най-слаба от 1000 години насам, но не е ясно дали това се дължи на промяна в циркулацията или е свързано със загуба на стабилността на системата. Отговорът на този въпрос е от много голямо значение.

Ако става дума за загуба на динамичната стабилност, това означава, че системата AMOC е достигнала критичния си праг, над който може да настъпи съществен и вероятно необратим преход в слаб режим.

След като анализира моделите на температурата и солеността на водната повърхност на Атлантическия океан, изследването показва, че отслабването през последния век вероятно трябва да бъде свързано със загуба на стабилност, което означава приближаване на критичен праг, над който циркулационната система може да се срине.

Ако това се случи, последствията биха били охлаждане на Северното полукълбо, повишаване на морското равнище в Атлантическия океан, общо намаляване на валежите над Европа и Северна Америка, промяна в мусоните в Южна Америка и Африка.

Според други климатични модели системата AMOC ще отслабне през следващия век, но преди 2100 г. вероятността за срив е малка.

Прочетете и:

Забавя ли скоростта си Гълфстрийм