Нов европейски регламент може да сложи край на пластмасата

Обсъжда се разширяване на списъка със забранени продукти за еднократна употреба

Снимка: pixabay Снимка: pixabay

Очаква се съвсем скоро в България да навлязат нови правила за ограничаването на пластмасовите отпадъци, като се предвижда опаковките и кутиите за еднократна употреба да останат в миналото.

Борбата на Европа с пластмасата е на път да промени ежедневните ни навици. Нов европейски регламент, който вече се обсъжда, предвижда да се разшири списъкът със забранени пластмасови продукти за еднократна употреба. Така например съвсем скоро ще се наложи да носим в ресторанта и магазина собствени съдове и кутии, ако искаме да си вземем храна за вкъщи.

Но какво още включва ограничителния списък на Европа и готов ли е бизнеса у нас да посрещне новите изисквания – прочетете по-надолу.

С всеки изминал ден Европа все повече и повече затяга мерките около пластмасовите отпадъци, като нов регламент предвижда голяма част от опаковките за еднократна употреба да останат в миналото. Оказва се, че част от еконормите вече се прилагат и у нас.

„Има такъв действащ регламент, който още преди година е влязъл, който забранява използването конкретно за заведенията, забранява използването на пластмасови бъркалки и сламки, нали на тяхно място съответно се слагат дървени или бамбукови такива“, твърди Марин Сотиров, зам.-председател на Сдружението на заведенията в България, предава NOVA.

А новите изисквания ще засегнат в голяма степен заведенията, като не е далеч времето, когато ще си носим в ресторанта собствени съдове и кутии, за да си вземем храна за вкъщи.

Повече гледайте във видеото.

Прочетете също и:

Светът произвежда рекордни количества пластмаса

Възможен ли е свят без вредната пластмаса

Училищата и детските градини в София ще изхвърлят разделно отпадъците си