Към момента над 90% от училищата и детските градини на територията на столицата събират разделно, своите отпадъци от опаковки. По възлагане на кмета на София ще се разширяване на системата за разделно събиране в сградите на училищата и детските градини, така че те да бъдат обхванати напълно.

Това стана ясно по време на посещение на Йорданка Фандъкова в Образователния център на „Екопак“. На събитието присъства и  кметът на район „Искър“ Ивайло Цеков.

По думите на Йорданка Фандъкова от другата година всички училища и детски градини в София ще изхвърлят разделно своите отпадъци. Предвижда се през юни към пилотните проекти да се включват и детските градини в район „Искър“, като кметът на района, „Булекопак“ и директорите на детските градини организират образователни игри и състезания.

Столична община работи активно за разширяване на възможностите за разделно събиране на отпадъци, като е предвидена е пилотна инициатива за поставяне на мобилни пунктове за безвъзмездно предаване от гражданите на разделно събрани отпадъци, посочи също столичния кмет.

С цел стимулиране на разделно събиране и изхвърляне на отпадъци са поставени 5 броя еко-вендинг машини за разделно събиране на пластмасови опаковки в столичните паркове. Намират се в Борисовата градина, Южния парк, НДК и Княжеската градина.

Прочетете и:

Деца от училище в София събраха 1,3 тона отпадъци

Инсталираха депозитни вендинг машини в Габрово

Бургазлии все по-често използват центровете за разделно събиране на отпадъци