В Софийския зоопарк посетителите вече се радват на новите слонове – Фрося и Луиза. Те пристигнаха през септември от Германия. Периодът на адаптация на животните е приключил и те се чувстват добре в българския си дом.

Изминали са 1500 км, за да стигнат дотук. До скоро бяха далеч от погледа на посетителите в зоопарка. След няколко дни на адаптация обаче дойде време и за първата им среща с тях. Освен безброй любопитни очи, навън ги очакваше и награда – парче диня.

„Беше доста любопитно. Ние сме от Варна. Във Варненския зоопарк няма слонче и то представлява интерес за дъщеря ни”, заяви пред NOVA Велко Велчев.

„Виждали сме и старото слонче и с нетърпение очаквахме новите! Определено липсваше тази атракция за децата”, твърди Ивет Желева.

Новите обитатели на зоопарка са чакани от две години.

35-годишно приятелство имат двете слоници. Срещат се за първи път в парк в Берлин и оттогава са неразделни. И така трябва да остане!”, категорична е Анита Цветанова, ОП „Зоологическа градина – София“.

Неразделни отново, приятелките Фрося и Луиза, започнали да се адаптират в новия си дом. Първите дни не минали и без бели.

„Успяха да бутнат защитната мрежа, чупиха клони, не спаха през нощта. Върлуваха като тийнейджъри. Проучиха всичко, шетаха навътре, навън… От последните 3 дни вече показват поведение на адаптация, т.е. няма изнервеност. Легнаха да почиват“, разказва Добромир Бориславов, директор на ОП „Зоологическа градина – София“.

Сред любимите дейности на слониците са игрите във вода, калните и прашни бани. Обновените терени са съобразени с изискванията за отглеждане.

До края на годината се очаква към голямото семейство животни да се присъединят и непознати досега за софийския зоопарк вид маймуни.

Прочетете също и:

Софийският зоопарк има нов обитател

Как се справят животните в Софийския зоопарк с високите температури

Маймуна избяга от клетката си в столичния зоопарк