В доклад на Програмата на ООН за околната среда се е направена тревожната констатация, че ако парниковите емисии не бъдат ограничени рязко още от следващата година, Земята ще се затопли с 3,4 до 3,9 градуса Целзий, съобщават осведомителните агенции.

Парижкото споразумение за климата предвижда затоплянето да бъде ограничено до 1,5 градуса Целзий, но за да бъде изпълнена тази цел, парниковите емисии трябва да започнат да намаляват със 7,6 процента годишно, считано от 2020 до 2030 г.  

Според експертите на ООН температурите от доиндустриалната епоха са надхвърлени с 1 градус Целзий и това ясно личи от увеличения мащаб на природните бедствия. Дори половин градус отгоре ще засили климатичните катастрофи.  

Изкопаемите горива са основният иpточник на парникови емисии, като през 2018 г. е достигнато рекордно ниво от 55,3 гигатона въглеродни емисии в атмосферата.  

В ООН са изчислили, че ако светът премине към възобновяеми енергийни източници, парниковите емисии ще намалеят с 8,1 гигатона до 2050 г., а при електрифицирането на транспорта – с 6,1 гигатона.   

Още по темата:

Хиляди хора ще загинат заради екстремните климатични условия