Все по-топло време отчитат синоптиците. Последните месеци бяха рекордно горещи, а лятото тепърва предстои. Какво е обяснението за тези аномалии и какво лято предстои – на тези въпроси отговори директорът на Службата за изменение на климата към Европейската комисия д-р Карло Буентемпо пред NOVA.

2023 г. беше белязана като най-топлата в историята на Земята. Станахме свидетели на суши, горещи вълни и огромни пожари в рамките на няколко месеца в Европа. Такава е равносметката на Службата за изменение на климата „Коперник“ в Брюксел, по-известна като „Очите на Европа върху земята“.

„Всичко това ни дава да разберем къде се намираме. През ноември имаше дни, които надвишават критичната температурна граница от 2 градуса. Всичко това се повтори и през февруари. Движим се по необичаен път. Последните два месеца, както и последната година, нямат прецедент в близката климатична история на планетата“, твърди д-р Буентемпо.

Според директора на института тази тенденция ще продължи. Сушата в Средиземноморието, регистрирана в края на януари, се определя като рекордна.

„Това не са изолирани случаи. Има суши в Южна Италия, Сицилия, дори на Балканите и по-точно Южна Гърция“, твърди доктор Буентемпо.

Спътниците на института засичат противоположни аномалии тази зима.

„Ако погледнем в близките месеци, можем да забележим, че Европа е като два напълно различни континента на север и юг. Южна и Югоизточна Франция, Испания и голяма част от Северозападна Африка – Мароко и Алжир, претърпяват изключителни аномалии откъм липсата на валежи. Рекордно количество валежи на север от Франция, Нидерландия, Германия, Обединеното кралство. Така че със сигурност получаваме някакъв сигнал с тези суши на юг и валежи на север“, посочва експертът.

Прогнозата занапред не е в наша полза. Според Буентемпо няма да има по-екстремни аномалии в сравнение с това, което видяхме миналата година. Но продължителни температури над 40 градуса лятото ще стане новото нормално.

„Температурите ще продължават да се покачват. Горещите вълни в Средиземноморието ще станат по-чести, ще продължават по-дълго и ще са по-интензивни", подчертава доктор Буентемпо.

Жегите могат да бъдат смъртоносни. Според проучвания на авторитетното издание Nature Medicine много хора са застрашени, а рискът може да бъде все по-голям.

„Говорим за десетки хиляди загубени животи през 2022 г. Хора, които са починали преждевременно заради стреса, предизвикан от високите температури. И това е смърт, която до някаква степен може да е предотвратена. Можем да се организираме по-добре, когато знаем, че предстоят жеги в следващите дни“, заявява експертът.

На въпрос какво би казал на тези, които смятат, че глобалното затопляне не съществува, той отговори: „Работя с учени през последните 30 години от живота си. Няма да има някой по-щастлив от учен от този, който открие доказателства против общото съгласие за глобалното затопляне. Така тезата ти ще бъде цитирана милиони пъти. Но такива научни трудове не съществуват“.

Климатът се променя, но д-р Буентемпо казва, че не всичко е загубено и някои грешки могат да бъдат поправени. Но само ако искаме да си вземем поука от тях.

„Ако обединим силите си, можем да охладим планетата ни и да върнем температурите такива, каквито са били миналата година. Защото отсега нататък ще става само по-горещо. Така че с температурите можем да се справим, но не и с други параметри в рамките на нашия живот. Като повишаването на морското равнище – каквото и да правим няма връщане назад“, категоричен е той.

Прочетете също и:

Климатолог: Температурите се покачват с темп, невиждан от 200 години насам

Доклад за климатичните рискове в Европа: Какви са опасностите за България

Предстоят ли ни нови температурни рекорди през 2024 година

Глобалната температура на морската повърхност се е повишила