„Затоплянето е дългосрочна тенденция. Тя е свързана с климатичното изменение и отчасти с въглеродните емисии, които човечеството отделя и отчасти с естествените процеси като например увеличаването на слънчевата активност, което се наблюдава в последния век и половина. Доколко те ще бъдат изразени през тази година, предстои да видим“. Това заяви географът доц. Емил Гачев през януари по NOVA NEWS.

По думите му прогнозите са за продължаващ темп на затопляне, който се определя от глобалните процеси. От една страна това е продължаващото антропогенно въздействие, което няма как да очакваме да спре или да бъде намалено още през 2024 година, а от друга страна са особеностите на глобалната атмосферна циркулация като явлението Ел Ниньо, което по принцип определя времето в субекваториалната и тропическа част на южната част на Тихия океан, както и на цялата планета.

Географът добави, че слънчевите изригвания са част от 11-годишния слънчев цикъл, който сега е в пикова фаза и който се очаква да бъде в минимума си през 2030 година.

„Тези фактори се наслагват, за да получим тези рекордни горещини, които бяха отбелязани през 2023 година”, посочи още Гачев.

Експертът отбеляза, че тенденцията за изместване на сезоните най-вероятно ще продължи.

„Не знам да има установена връзка между климатични промени и земетресенията и изригванията на вулканите, тъй като тези процеси имат различен енергиен източник”, посочи още географът. Различните явления обаче могат да окажат влияние върху местния климат, категоричен е той.

Повече вижте във видеото.

Прочетете също и:

2023 г. – най-топлата в Гърция от 30 години насам

Февруари 2024 г. е деветият пореден месец с рекордно високи температури в световен мащаб

Глобалната температура на морската повърхност се е повишила