Учени с апокалиптична прогноза. Силни магнитни бури ще нарушат комуникациите и са способни да спрат интернет в продължение на седмици през 2024 г.

Геофизикът Петя Трифонова пояснява, че в основата на прогнозата стоят 11-годишни слънчеви цикли.

„В момента ние се намираме в 25-ия слънчев цикъл, който започна през декември 2019-а година. Те се повтарят през 11 години и са в нарастваща фаза. Когато слънчевата активност нараства, имат максимум и след това слънчевата активност намалява. В момента се приближаваме към слънчевия максимум, който се очаква да настъпи между 2025 и 2026 г. Това означава, че тогава се очаква да има най-голям брой активни региони на Слънцето. Така е по-вероятно някой от тях да изригне и да причини магнитна буря на Земята“, обясни тя.

По думите ѝ една истинска прогноза за магнитна буря може да се направи в рамките на 3 дни.

„Това е времето, в което ще видим, че слънцето е изригнало. Всичко друго, извън тази 3-дневна прогноза, е просто хипотеза, която е с много малка вероятност и достоверност да се случи. Така че според мен е съвсем неоправдано да говорим за това, че през 2024-та ни предстоят екстремни събития“, посочи геофизикът.

Новата година започна с мощно слънчево изригване от активен регион AR3536. То повиши нивото на вискоенергетичните протони и причини разпадане на радиовръзките на дневната част от планетата, съобщиха в страницата си във Facebook от НИГГГ-БАН.

Изригването не доведе до магнитна буря заради страничното разположение на активния регион спрямо нашата планета. Това засега са единствените дни, отбелязани като „смутени“ на календара на НИГГГ за януари, който иначе изглежда доста спокойно.

Повече гледайте във видеото.

Прочетете и:

Как се отразяват магнитните бури на здравето ни

Как Слънцето може да убие интернет

Вследствие на магнитна буря ли се появи червеното сияние в небето