Август напредва с подобаващо за сезона време. В следващите 15 дни следобедните температури остават трайно в летния диапазон.

В петък и в светлата част на съботния ден ще е слънчево и горещо. Дневните температури ще се задържат до пределните за лятото температури от 35 до около малко над 40 градуса. Следобед ще превали и прегърми локално и за кратко по планините на Западна България.

Привечер в събота първо в Северозападна, през нощта в още райони на Западна и Централна България, а призори в неделя и в Североизтока ще се оформят гръмотевични валежи. Бурите ще са краткотрайни, с резки пориви на вятъра и градушки.

С преминаването на студен атмосферен фронт ще се усили вятърът и след максимума на температурите, ще започне краткотрайно захлаждане.

В неделя ще усетим облекчение от жегите с температури следобед между 27 и 32-33 градуса. Нестабилността по фронта ще се задържи с потенциал за локални и краткотрайни гръмотевични валежи на малко места по планините, тук-там в Дунавската равнина и по крайбрежието.

Ще продължи да нахлува прохлада и температурите ще се понижават. Кулминацията ще е около средата на следващата седмица с температури сутрин от 10 до 15 градуса и следобедни стойности от 24 до 29.

В понеделник и вторник над страната ще премине още едно смущение с валежи, по-значителни в Северна България.

От сряда до края на седмицата ще е слънчево с повишаващи се температури, които постепенно ще догонят обичайните летни стойности. Така ще се запази времето и около средата на август - от 11 до към 18-19 август ще е слънчево и горещо с минимални смущения и температури до 35-40 градуса.

Още за времето:

Как да се грижим за кожата си през лятото

6 начина да помогнем на кучето ни да се охлади в жегата

Необичайно явление в Шабла: 40 градуса навън, 10 – в морето