Лятото ни дава много причини да го обичаме, но жегите определено могат да бъдат опасни не само за нас, но и за домашния ни любимец. По тази причина от DogsAndCats.com ни представят 6 съвета как да се погрижим кучето ни да преживее едно щастливо и безопасно лято!

Поставете приоритет на хидратацията

Водата представлява около 60% от телесното тегло на кучетата. Общото правило гласи, че четириногите трябва да пият между 15 до 30 мл прясна вода на килограм телесно тегло.

Факторите, които увеличават количеството вода, необходимо на едно куче всеки ден, включват: сухата храна, засилената физическа активност, възрастта, приемът на лекарства и температурата на въздуха.

Снимка: pexels Снимка: pexels

Правете чести почивки, за да може кучето да се охлади

Кучетата не могат сами да кажат кога имат нужда от почивка по време на разходка. Така че от нас зависи да правим достатъчно често паузите, които животното иначе би направило само.

Колко чести трябва да са тези почивки зависи от нивото на енергия на домашния ви любимец. Ако, например, сте на по-активна разхока, съчетана с игри, добре е да спирате на всеки 15-20 минути. При по-натоварващи дейности като игра на топка, туризъм или бягане – паузите трябва да са на всеки 10 минути.

По време на тези паузи осигурете вода на кучето и намерете сянка, където да поспрете за момент. Добре е и в тези моменти да обръщате внимание на козината на кучето – проверявайте го за различни тръни и осили, които може да са се заплели в космите, както и за насекоми.

Признаците, че кучето ви се нуждае от почивка или му е твърде горещо:

Моожете да разпознаете, че вашият домашен любимец има нужда от охлаждане ако се задъхва прекомерно, забави хода си или легне и откаже да стане по команда. Ако забележите някой от тези признаци, задължително направете почивка.

Снимка: pexels Снимка: pexels

Използвайте охлаждащо легло/подложка

Често, когато навън е топло, кучетата предпочитат да си дремват под леглото, в някой ъгъл на пода или на други неособено удобни повърхности. Когато навън е горещо, добър вариант е да осигурите на косматия си другар специално легло, което да го охлажда допълнително.

Охлаждащите легла и подложки са направени от специални материали или са пълни с вода. Те са произведени специално, за да ви помогнат да охладите кучето си в горещите дни.

Почерпете го със замразени лакомства

Въпреки че не се препоръчва да давате на кучето си нормални сладки (особено сладолед), можете да го почерпите с някои вкусни замразени лакомства. Няколко идеи: замразени плодове и зеленчуци (ябълки, диня, боровинки, банани, броколи, моркови, зелен боб, краставици); замразени играчки тип конг (с пълнеж от фъстъчено масло); кучешки сладолед.

Поплувайте

Независимо дали ще е езеро, река, поток, съседския басейн или дори просто надуваем детски басейн в задния ви двор, плуването е един от най-добрите начини домашният ви любимец да се охлади през горещите летни дни.

Снимка: pexels Снимка: pexels

Правете упражнения на открито в по-хладните часове на деня

Планирайте основните часове за упражнения на домашния си любимец в по-малко топлите часове на деня. През лятото можете да се разхождате по-рано сутрин и по-късно вечер. Като ограничавате физическата активност на питомеца си в по-хладните части на деня, вие ще му помогнете да избегне прегряване и потенциална дехидратация.

Прочетете също и:

Как времето навън влияе на кучето ни

Няколко изумителни факта за кучетата