Кадри, заснети от въздуха, показват щетите в град Лахайна на Хавайските острови преди и след опустошителните горски пожари. Броят на жертвите на огнената стихия на остров Мауи нарасна до 99 души, което ги прави най-смъртоносните пожари в САЩ от повече от век.

Възможно е броят на загиналите да нарасне още повече, тъй като десетки са в неизвестност.

Дни наред екипи пожарникари все още се борят с локални огнища, а кучета претърсват улиците на изпепеления град. Огромният пожар се превърна в най-смъртоносното природно бедствие на Хаваите след цунамито от 1960 г., което отне живота на 61 души.

 

 

Ранените от стихията са десетки, някои дори са в критично състояние. Властите се опасяват, че точният брой на загиналите вероятно няма да бъде ясен седмици наред.

Към момента не е ясна причината за възникването на пламъците, но според експерти една от възможностите е силният вятър да е съборил електропроводи, които след падането си са предизвикали горския пожар, който „изпепели“ Лахайна. Историческият град, който е с население 13 000 души и се намира в западната част на остров Мауи, е изравнен със земята.

 

 

Комбинацията от ниската влажност на острова, който от седмици се бори с влошаващите се условия на суша, както и силните планински ветрове, предизвикани от преминаващия в Тихия океан ураган Дора, са допринесли за разпространението на огъня.

Бързото разпространение на пламъците е изненадващо за експертите, а Агенцията за управление на извънредни ситуации на Мауи изчисли, че възстановяването на щетите в окръг Мауи ще струва 5,52 милиарда долара.

Още по темата:

Шестима български студенти в епицентъра на пожарите в Хавай

Тежки опустошения заради пожарите на Хаваите

Пожарите на Хаваите продължават да взимат жертви