Екстремните горски пожари ще се увеличават и ще нанасят все по-сериозни щети, съобщава БТА, като цитира агенция "Ройтерс". Агенцията представя изводите на доклад на Програмата на ООН за околната среда и екоорганизацията "ГРИД-Арендал".
 
Заради климатичните промени пожари възникват дори и в необичайни райони като тундрата в Арктика и амазонските тропически гори.

"Виждаме голямо увеличение на пожарите в северните части на Сирия и на Сибир, в източните райони на Австралия и Индия", казва австралийският експерт Андрю Съливан, който е редактор на доклада.

В същото време постепенно изчезват хладните и влажни нощи, които помагат за овладяване на пожарите. Температурите през нощта се повишават по-бързо от дневните в последните четири десетилетия – с 36% е нараснал броят на часовете след падането на нощта, които са били топли и достатъчно сухи, за да се поддържа огънят.

Изтощените пожарникари нямат почивка, което означава, че те не могат да се прегрупират и преразгледат стратегиите си за справяне с огнената стихия.

 


Последиците от екстремните пожари са значителни – от загуба и сериозни щети до скъпоструващия отговор на пожарникарите. Само в САЩ икономическите поражения от горските пожари годишно струват общо 347 млрд. щатски долара, според данните в доклада на ООН.

Заради горящите гори в Калифорния властите похарчиха приблизително 3,1 млрд. щатски долара за потушаване на пожари през фискалната 2020 – 2021 г.

Пожари бушуват от декември в аржентинската провинция Кориентес – загинаха хора и диви животни, овъглени бяха пасища и добитък. Освен това са унищожени земеделски култури, включително плодове и ориз. Загубите вече надхвърлят 25 млрд. аржентински песо (234 млн. щатски долара), изчисляват местни организации.

В доклада на ООН правителствата са призовани да преосмислят разходите си за горските пожари, като се препоръчва да отделят 45% от бюджета си за превенция, 34% за реакция при избухване на пожари и 20% за възстановяване на щетите.

Прочетете и:

Горските пожари в САЩ създават климатични мигранти

Рекордни количества въглероден диоксид са отделили пожарите през изминалото лято