Глобалните емисии на въглероден диоксид, отделени от горските пожари, са достигнали нови рекордни стойности през изминалото лято. Това сочат нови сателитни данни от европейската служба на наблюдения на атмосферата „Коперник“, предава вестник Independent.

 

 

През юли заради горските пожари в атмосферата са се отделили 1,26 млрд. тона въглероден диоксид, като повече от половината от тези емисии се дължат на бушуващите огньове в Северна Америка и Сибир.

През август пожарите са отделили 1,38 млрд. тона въглероден диоксид.

 

 

Специалистът Марк Парингтън, от „Коперник“, споделя, че по-сухите и горещи регионални условия, предизвикани от глобалното затопляне, увеличават риска от горските пожари.

По думите му местните метеорологични условия действително са отговорни за възникването на огнената стихия, но климатичните промени са тези, които допринасят за създаването на идеална среда за развитие на по-интензивни и бързо разпространяващи се горски пожари.

За цялото лято емисиите на въглероден диоксид, отделени при пожарите в Калифорния и като цяло западните райони на САЩ, са 130 милиона тона, което е двойно в сравнение със същия сезон през 2020 г.

 

 

Според Парингтън комбинацията между силната суша и повишаващите се летни температури в обширни райони от западните части на Северна Америка са отговорни за увеличаването на скоростта на разпространение на пожарите, която понякога достига до десетки хиляди акри в рамките на няколко часа.

Прочетете също и:

Децата ни ще станат свидетели на много повече природни бедствия от сегашните

Климатичните промени са факт днес, не утре или след 10 години

Температурите у нас ще скочат до 10 години заради климатичните промени, предупреждават експерти