Сериозни есенно-зимни предизвикателства предлага времето в следващите 48 часа. Конфигурация от студен фронт и средиземноморски циклон ще осигури бурни ветрове, значителни количества дъжд и мокър сняг, научаваме от Николай Василковски и прогнозата на NOVA.

В понеделник от северозапад на югоизток над страната преминава студен атмосферен фронт. През целия ден ще е облачно с валежи, като по-значителни количества ще паднат в южните и източните райони.

В Югоизтока е възможно развитието на гръмотевични бури. Там ще духа и мощен югозападен вятър с пориви в някои райони около 100 км/ч.

Привечер временно валежите ще намалеят, а на изток дори ще спрат. В топлата част на деня температурите ще са от 10 до 15 градуса в Западна България и между 15 и 19-20 градуса в източните райони.

Снимка: pixabay Снимка: pixabay

Междувременно от северозапад ще задуха студен вятър, с който ще настъпи захлаждане. В по-късните часове в понеделник, през нощта и сутринта във вторник над страната ще премине средиземноморски циклон. Ще превали мокър сняг – последователно в западните райони, централна България и в Североизтока.

Снежна покривка в равнинната част на страната ще бъде между 5 и 10 сантиметра. По високите планински масиви на Югозапад и в централна Стара планина обаче метеорологичните модели прогнозират около и над 30 сантиметра.

Във вторник до ранния следобед валежите почти навсякъде ще спрат с разкъсване на облачността.  Денят обаче ще остане студен и ветровит с температури от 1 до 5-6 градуса на запад и до към 9-10 в Източна България. Поривите на вятъра ще са особено силни в Дунавската равнина.

Сряда и четвъртък ще са дните, в които облаците ще отстъпят и слънцето ще е по-щедро. Сутрините ще са студени, но дневните температури постепенно ще се повишат. В четвъртък и петък в топлата част на денонощието термометрите в Дунавската равнина и Източна България ще покажат стойности над 15 градуса.

Снимка: pexels Снимка: pexels

Около края на седмицата отново се подрежда комбинация от студен въздух и нестабилно време в Средиземноморието, с което се очакват валежи от дъжд и сняг.

За понеделник е в сила жълт код за обилни количества дъжд в 11 области – Благоевград, Смолян, Пазарджик, Пловдив, Стара Загора, Сливен, Габрово, Велико Търново, Търговище, Разград, Русе, Силистра.

Предупреждение от първа степен за обилен дъжд и силен вятър е обявено за 7 области – Кърджали, Хасково, Ямбол, Бургас, Шумен, Варна и Добрич.

Прочетете и:

Мощна снежна буря взе жертви във Великобритания

Продължава студената вълна в Гърция

Средиземноморски циклон вилнее над Южна Италия