Поради по-високите температури, с които започна новата година, опасността от лавини в планините е висока.

Експертите настояват да се избягват подсичане на южни и югоизточни склонове в топлите часове на деня.

От Avalanche Bulgaria апелират да сме особено внимателни на 5 и 6 януари, тъй като температурите ще са много по-високи от обичайните за първата половина на януари.

„Попадането в лавина не е някаква случайност, човешка грешка също може да предизвика такава“, каза пред NOVA зам.-председателят на Българската лавинна асоциация Красимир Стоянов.

По думите му температурните амплитуди и силният вятър са сериозна предпоставка за образуването на лавини.

„Всичко това обаче не се отчита от хората. За съжаление, голяма част от случаите, при които има попаднали хора в лавини, се дължи на грешно взети решения. Това може да се избегне само, ако сме достатъчно добре информирани. Често срещана грешка е да се излиза в планината при прясно натрупан сняг. Посетителите забравят, че отдолу е ледена основа, като спойката между двата слоя липсва. Това също може да предизвика лавина“, каза още той.

Според Красимир Стоянов в повечето случаи лавините са абсолютно предвидими.

„Има несъмнени сигнали за това че склона, през който минаваме е лавиноопасен. Например, когато ходим и чуем специфичния звук от падане на сняг, това означава, че основата под нас не е стабилна“, допълни той.

„Първите двайсет минути са решаващи при подобни ситуации, като основна роля за щастливият изход от инцидента, имат хората, с които сме в планината. Именно те трябва да действат максимално бързо. Това, което ние можем да направим, попадайки в лавина, е да запазим самообладание“, каза още специалистът.

Красимир Стоянов е на мнение, че планинарската култура трябва да бъде възпитавана в обществото, започвайки първо от семейството.

Още по темата вижте във видеото.

Прочетете също и:

Лавина застигна скиори в Рила

Как да избегнем рисковете в планината

Какво ще е времето през януари