Изследване на съдържанието на фини прахови частици във въздуха, проведено в общо 61 столици, показва, че Делхи е най-замърсеният град в света за 2018 г.

На второ място се нарежда Дака, столицата на Бангладеш, а веднага след нея е Кабул, столицата на Афганистан. Изследването е проведено от швейцарската група "Ай Кю Еър Вижуъл" и международната организация "Грийнпийс".

Установено е, че индийската столица е толкова замърсена най-вече заради вредните емисии от ППС промишлеността. Прахът от строителството и изгарянето на битови и земеделски отпадъци също допринасят съществено за понижаване на качеството на въздуха. Фините прахови частици проникват дълбоко в белите дробове и са отговорни за много заболявания.

За миналата година съдържанието на фини прахови частици (с диаметър равен или по-малък от 2,5 микрона) в един кубически метър въздух в Делхи е било 113,5 микрограма. Това е двойно съдържанието в Пекин, където средната годишна стойност е 50,9 микрограма, пише DarikNews.bg.

В Китай са били наложени законодателни промени за промишлените предприятия, за да се противодейства на замърсяването на въздуха.

"Особено в континентален Китай това доведе до значително подобрение и до намаляване на замърсяването с фини прахови частици на годишна база", пише в изследването.

В Индия са 15 от 20-те най-замърсени града в света.

Прочетете още:

България е първа по смъртност заради мръсен въздух

В Делхи се борят срещу замърсяването на въздуха

AQI ни показва какъв въздух дишаме