Снеговалежи във вторник се очакват в западната половина на страната. В останалите райони времето ще бъде облачно, с превалявания от дъжд. Температурите слабо ще се повишат и максималните ще са от 4-5 градуса в равнинните и котловинните части до около 14-15 градуса в югоизточните райони.

Времето по морето ще бъде предимно облачно и ветровито, със силни пориви от юг-югозапад. Максималните стойности на термометрите ще достигат до 12-13 градуса. Очаква се усилване на вълнението на морето, което ще е до 4-5 бала.

Валежи от сняг ще има над планините, като по-значителни количества се очакват над масивите в югозападните части. Вятърът ще е силен, на моменти бурен от юг-югозапад. Заради топлите пориви се очаква и слабо затопляне – температурите ще достигат до около 5 градуса на 1200 метра и до -2 на 2000 метра.

В сряда очакваме нахлуването на нова порция студен въздух. Предстоят още валежи от дъжд и сняг, значителна облачност и понижение на температурите. Вятърът ще духа от северозапад и на моменти поривите му ще са силни.

След мразовита сутрин, в четвъртък ще започне затопляне. Така в първите дни на декември дневните температури ще са между 12 и 17 градуса, а в обичайно топлите райони ще скочат и до 20 градуса.

С голяма вероятност преди Никулден ще се оформи пореден циклон в Средиземноморието. 2, 3 и 4 декември ще са дните с валежи. На този етап предварителните прогнози са за дъжд, който с понижаването на температурите в неделя срещу понеделник, ще преминава в сняг, с локални интензивни извалявания.

Още за времето:

Как влияят ниските температури на хората със сърдечно-съдови заболявания

Какви са щетите след снежната буря у нас

Как да се адаптираме към студа през зимата