Две силни земетресения разтърсиха най-южната провинция Хатай в Турция в понеделник, само две седмици след силните трусове в региона, съобщиха от Дирекцията за управление при бедствия и извънредни ситуации (AFAD), предава NOVA.

Първият трус с магнитуд 6,4 е станал около 20:04 часа местно време в окръг Дефне в Хатай, а другият – три минути по-късно, с епицентър в град Самандаг в Хатай, със сила 5,8 по Рихтер.

Първото земетресение е регистрирано на дълбочина около 16 км, а второто – на 7 км. И двете са усетени в околните райони, съобщава Анадолската агенция. Свидетели разказват, че са чули рухването на сгради.

Загиналите в Турция след последните две земетресения към момента са шестима, а ранените – над 300. Според последна информация над 40 души в Сирия са били ранени.

Регистрирани са повече от 30 вторични труса. Сеизмичната активност е била усетена в Гърция, Египет, Израел, Ливан, Сирия и Кипър.

AFAD издаде предупреждения, с които призовава гражданите да избягват крайбрежните райони като предпазна мярка срещу риск от повишаване на морското равнище.

Колко са уплашени хората си пролича от интервю. Депутат беше на живо по телевизията, когато първият трус удари. Мъжът директно изостави интервюто и хукна да бяга.

„Казаха, че е 6,4. Почувствах го дори по-силно. Трудно беше да стоиш прав. Но в лагера с палатките всичко беше ОК. Нямаше пострадали”, разказа свидетел.

На 6 февруари земетресения с магнитуд 7,7 и 7,6 по Рихтер удариха Турция, причинявайки смъртта на десетки хиляди.

Още по темата:

Съветите на МВР и БАН: Какво да правим при земетресение

Над 36 000 са жертвите на земетресенията в Турция и Сирия

Разрушенията в Сирия след смъртоносния трус