Остров Фрейзър, който се намира в Австралия, ще бъде затворен за туристи до 14 декември заради бушуващите горски пожари, съобщават австралийските медии.

Фрейзър е включен в списъка с обекти на световното наследство на ЮНЕСКО, а пожарите там започнаха в края на октомври. Причината за избухването им е лагерен огън, а към момента са изпепелени близо 40% от зелените площи на острова.

 

 

Времето в страната е необичайно топло за летния сезон на Австралия. На 30 ноември температурите на Фрейзър достигнаха 34 градуса, а според началника на пожарната Джеймс Хейг, растителността там е по-суха и лесно запалима.

 

 

Пожарът обхваща повече от 80 хиляди хектара, сочи информация на Службата за паркове и дива природа в Куинсланд. През изминалата седмица пламъците са започнали да се приближават до населените места. По тази причина местните власти забраниха на туристи да посещават острова, ограничени са и фериботните услуги.

Снимка: pixabay Снимка: pixabay

Островът е популярен с голямата популация на австралийското диво куче динго. Това е най-големият пясъчен остров на Земята, който е включен в списъка на ЮНЕСКО заради тропическите си гори, сладководни дюнни езера и сложна система от пясъчни дюни.

Прочетете също и:

Жителите на Сидни преживяха най-горещата нощ

Започна сезонът на пожарите в Австралия

Климатичните промени застрашават обектите от списъка на ЮНЕСКО