Осъдиха Столичната община за мръсния въздух в София

Съдът: СО е допуснала с бездействие системно превишаване на фините прахови частици

Осъдиха Столичната община за мръсния въздух в София. Решението на Софийския градски съд гласи, че „с бездействието си институцията е допуснала системно превишаване на фините прахови частици“, предава NOVA.

Общината ще трябва да предприеме спешни мерки и то в срок от една година.

Близо 5 години съдебни битки с три отвода на съдебен състав и куп експертизи. Това е равносметката за Димо Господинов, инициаторът да се заведе колективен иск срещу Столичната община, заради мръсния въздух.

„Беше трудна борба, най-вече да се заведе този иск. Това е един проблем, който е с натрупване. Дълги години, софиянци, малко или много, са свикнали да живеят на мръсен въздух, естествено, не трябва да свикват“, казва адвокат Димо Господинов

Софийският градски съд е категоричен – Столична община е допуснала с бездействие системно превишаване на фините прахови частици. Не е изпълнено и задължението да се предприемат адекватни мерки. Затова решението е до 12 месеца бездействието да спре.

„Доволни сме, в крайна сметка съдът казва, че сме напълно прави 2017-та да заведем иск и в момента също имаме основание да твърдим, че се бездейства, с което замърсява въздуха“, казва Господинов.

Отговорът на общината – замърсяването на въздуха вече било над нормата само по един показател от общо два.

„По отношение на денонощната норма, която е 50 микрограма, ние трябва да имаме и на шестте станции 35 пъти превишение. Вече от 2019-та има значително подобрение и реализираме такова само на три станции“, казва Десислава Билева, зам.-кмет на София по „Зелена система, екология и земеползване“.

От общината казват още, че са предприели мерки срещу мръсния въздух. Ето какво е мнението на Игнат Генев, който сменя отоплението на въглища с пелетен котел за сметка на общината:

„Сега е 10 пъти или 100 пъти по-чисто. Иначе се преобличаш с работни дрехи, за да запалиш парното, да го изчистиш и после пак. И всеки ден в банята. Не вярвам да е по-евтино, ама то не може да е всичко плюс. Едно, че няма да е толкова трудоемко, а и не пушим, да не замърсяваме сега“, казва Игнат.

Съдът настоява общината да изгради добра инфраструктура за велосипеди, да се чистят по-често улици и булеварди и да се проучат възможностите за изграждане на етажни паркинги.

Столична община отговаря, че действа по въпроса. Решението не е окончателно.

Но пропускайте да прочетете:

Мръсният въздух води до по-тежко преболедуване на COVID-19

Трябват спешни мерки срещу мръсния въздух у нас

Евростат: През 2019 г. въздухът в България е бил най-мръсен в ЕС

При 4 дни „хоум офис“ замърсяването на въздуха намалява с 10%

Тези стайни растения пречистват въздуха