Месец юни няма да ни изненада особено много, тъй като предстоят обичайните явления – слънчеви утрини и дъждовни следобеди на запад и отсъствие на облачност на изток.

Средната месечна температура в страната ще се задържи около и малко под нормата, а пък месечната сума на валежите ще е около и над нормата.

Атмосферата ще бъде неустойчива през първото десетдневие на юни, когато ежедневно ще се развива купеста и купесто-дъждовна облачност и на много места ще има краткотрайни интензивни валежи, придружени от гръмотевична активност. Стойностите на термометрите ще бъдат малко по-ниски от обичайните за този период.

Второто десетдневие ще започне с повече слънчево време и по-малка вероятност за превалявания. След 15 юни се прогнозират по-чести валежи с гръмотевична дейност. В повечето райони на страната температурите ще се задържат под нормите.

Снимка: pexels Снимка: pexels

Очаква се през третото десетдневие да има повече продължителни периоди със слънце и отсъствие на дъждовна облачност. Ще усетим сериозно затопляне, благодарение на което температурите ще се изравнят с климатичните норми.

Какво друго ще се случи през юни

Предстои да се насладим на ярко небесно шоу – метеорния поток Юнски Боотиди, който е активен от 22 юни до 2 юли. Неговият максимум ще настъпи на 28 юни, когато в небето ще се появят бавни и червеникави космически тела, навлизащи със сравнително ниска скорост в земната атмосфера (18 км/с).

Ще посрещнем астрономическото лято ще настъпи на 21 юни в 17:57 часа – тогава е лятното слънцестоене.

Снимка: pexels Снимка: pexels

Залез, изгрев и фази на луната

На 1 юни слънцето в София изгря в 5:51 часа и залезе в 20:58 часа (продължителност на деня: 15 часа и 7 минути). В последния ден от месеца изгревът ще е в 5:52 часа, а залезът – в 21:08 часа (продължителност на деня: 15 часа и 16 минути)

4 юни – пълнолуние

10 юни – последна четвърт

18 юни – новолуние

26 юни – първа четвърт

През юни няма официални празници и допълнителни почивни дни. В месеца тази година има 4 пълни уикенда и общо 22 работни дни.

Прочетете и:

Кой и как дава имената на месеците