Времето през март ще бъде по-топло от обичайното, прогнозират синоптиците. Очаква се най-ниските температури през следващите 31 дни да паднат между минус 5 и нула градуса, а най-високите да достигнат стойности между 20 и 25 градуса.

Месецът ще започне с по-високи от обичайните температури. В първите дни на март ще е преобладаващо облачно, с валежи главно в западната половина на страната. По черноморското крайбрежие ще има мъгли или ниска слоеста облачност, както и по-ниски температури.

По-слънчеви часове ще има около 3-4 март, а след средата на десетдневието ще се появи значителна облачност и по-сериозни валежи от дъжд. Времето ще захладнее и температурите ще се доближат до климатичните норми. До края на периода ще преобладава облачно време, ще има и валежи, предимно от дъжд.

Температурите ще бъдат по-високи от обичайните през второто десетдневие. Ще има повече слънчеви дни и по-малка вероятност за валежи около 10 и около 18-19 март. Около средата на десетдневието ще има няколко по-дъждовни дни.

Третото десетдневие ще започне с повече слънце, но около средата на периода ще се създадат условия за облачно време с валежи от дъжд и температури над обичайните.

През март настъпва астрономическата пролет, която у нас ще започне на 20 март в 5:06 ч.

Изгревът на 1 март ще бъде в 7:02 ч. и залезе в 18:16 ч. (продължителност на деня: 11 ч. и 14 мин). В последния ден на месеца изгревът ще е в 7:10 ч., а залезът ще е в 19:52 ч. (продължителността на деня ще е 12 ч. и 42 мин).

Фази на Луната през март:

03 март – последна четвърт

10 март – новолуние

17 март – първа четвърт

25 март – пълнолуние

Официален неработен ден през месеца е 3 март – Националният празник на България. Тъй като през 2024 г. той се пада в неделя, неработен ще бъде следващият понеделник, като така се събират 3 почивни дни.

Прочетете също и:

Кой и как дава имената на месеците

Колко почивни дни ще има през 2024 г.

Колко време трае идеалната отпуска