Световният ден на планините се отбелязва всяка година на 11 декември. Още през 2003 г. генералната асамблея на ООН фокусира вниманието си към проблемите на развитието на планинските райони и необходимостта от оказване на помощ на хората, които ги обитават.

Планините заемат близо 27% от земната суша и са източник на средства за съществуване на около 15% от населението на планетата. Съществуват и подводни планини. Всъщност, планините в океаните са повече от тези на земната повърхност.

Снимка: pixabay Снимка: pixabay

Също така е важно да се отбележи, че 80% от питейната вода на планетата произхожда от планините.

Те представляват уязвими екосистеми с глобално значение. В планините е съсредоточено биологическото разнообразие и те са едно от най-популярните места за почивка. Освен това са и своеобразен ресурс на културно многообразие, знания и наследство.

Като следствие от замърсяването на околната среда населението на планинските райони все по-често се сблъсква със суша, глад, увеличаване на случаите на свлачища, наводнения и други стихийни бедствия.

Снимка: pixabay Снимка: pixabay

Последиците от тези проблеми водят до регионални конфликти, разпространение на тероризма, увеличаване броя на бежанците и загуба на човешки потенциал. В специална резолюция ООН призовава международната общност за мероприятия с цел развитие на планинските райони.

Прочетете и:

Въздухът в Родопите е един от най-лечебните в света

При какви правила можем да посещаваме националните паркове

За 12 г. бразилска Амазония е обезлесена рекордно