Отбелязваме Световния ден на планините

В тях е съсредоточено биологическото разнообразие

Световният ден на планините се отбелязва всяка година на 11 декември. Още през 2003 г. генералната асамблея на ООН фокусира вниманието си към проблемите на развитието на планинските райони и необходимостта от оказване на помощ на хората, които ги обитават.

Планините заемат близо 27% от земната суша и са източник на средства за съществуване на около 15% от населението на планетата. Съществуват и подводни планини. Всъщност, планините в океаните са повече от тези на земната повърхност.

Снимка: pixabay Снимка: pixabay

Също така е важно да се отбележи, че 80% от питейната вода на планетата произхожда от планините.

Те представляват уязвими екосистеми с глобално значение. В планините е съсредоточено биологическото разнообразие и те са едно от най-популярните места за почивка. Освен това са и своеобразен ресурс на културно многообразие, знания и наследство.

Като следствие от замърсяването на околната среда населението на планинските райони все по-често се сблъсква със суша, глад, увеличаване на случаите на свлачища, наводнения и други стихийни бедствия.

Снимка: pixabay Снимка: pixabay

Последиците от тези проблеми водят до регионални конфликти, разпространение на тероризма, увеличаване броя на бежанците и загуба на човешки потенциал. В специална резолюция ООН призовава международната общност за мероприятия с цел развитие на планинските райони.

Прочетете и:

Въздухът в Родопите е един от най-лечебните в света

При какви правила можем да посещаваме националните паркове

За 12 г. бразилска Амазония е обезлесена рекордно