Открит е "изключително голям" корал на възраст над 400 години в Големия бариерен риф, предават световните медии, позовавайки се на публикация в сп. Scientific reports.

Кораловата формация на име Muga dhambi (голям корал) е намерена през март тази година на остров Орфей край северното крайбрежие на Куинсланд.

 

 

Коралът има полусферична форма с височина 5,3 метра. Широчината му е 10,4 метра, което го прави с 2,4 метра по-широк от следващия по големина корал, открит в Големия бариерен риф.

Според Адам Смит от университета "Джеймс Кук" Muga dhambi е на възраст между 421 и 438 години, което учените са изчислили на базата на темповете на растеж на каменните корали и годишните температури на морската повърхност.

 

 

По думите на учения 70% от формацията е съставена от живи корали, което е изненадващо, като се има предвид влиянието на големите циклони, антропогенната дейност и други фактори.

Според авторите на изследването ще нарасне необходимостта от възстановителни дейности за опазване на големи корали като Muga dhambi заради все по-засилващото се влияние на климатичните промени.

Прочетете също и:

Големият бариерен риф отново избеля

Големият бариерен риф е в опасност

Големият бариерен риф почти не се възстановява