Бедствието в Либия доведе до появата на неочаквани съкровища от древността, които привлякоха вниманието на властите и историците. Сред значимите открития е древният град Кирена, основан през 631 г. пр.н.е. от гръцки заселници. През IV в. пр.н.е. градът достига върха на своя просперитет, характеризиращ се с процъфтяващи селскостопански и търговски дейности.

Либийските власти, които инспектират древния град, са попаднали на скрити и неоткрити досега археологически обекти след отшумяването на наводненията, които причиниха големи щети в целия регион.

Откритията добавиха още едно ниво на сложност към и без това тежкото положение.

Д-р Ахмед Исса, експерт от катедрата по археология в университета „Омар ал-Мухтар“, е предложил да се сформира национален комитет, съставен от експерти, които да оценят и класифицират тези новооткрити археологически обекти и да разработят цялостен план за тяхното възстановяване.

Този исторически град, известен с гръцките си бани, достолепния храм на Зевс от V в. пр.н.е., храма на Аполон и други забележителни постройки, сега спешно се нуждае от защита и реставрация. Наводненията са нанесли сериозни щети, включително пукнатини по стените на археологическите съкровища, което подчертава необходимостта от бързи действия.

Анис Хамед от отдела за контрол на антиките в Шахат потвърди, че са се свързали с местните власти и са потърсили помощ от ЮНЕСКО за отстраняване на големите щети, причинени от наводненията. Очаква се международното сътрудничество и експертният опит да изиграят решаваща роля в усилията за възстановяване.

Откриването на тези археологически обекти допринася за трагичните последици от наводненията. Освен загубата на човешки животи, при която са регистрирани над 11 000 смъртни случая, а повече от 10 000 души са все още в неизвестност дори след седмица, Либия сега е изправена пред предизвикателството да запази и възстанови безценното си историческо наследство.

Неочакваната поява на тези археологически обекти ни напомня за устойчивостта на историята, дори в условията на природни бедствия.

Сред загиналите в Източна Либия има и чужденци, които живеят в северноафриканските държави. Бурята е засегнала и други райони в Източна Либия, сред които градовете Байда, Суса, Мардж и Шахат. Десетки хиляди хора бяха разселени в региона и намериха подслон в училища и други правителствени сгради.

Още по темата:

Потопът в Либия: Хиляди продължават да издирват близки и роднини

Бурята в Либия нанесе тежки материални щети

 

Източник: vesti.bg, themirror.com