Отпадъците от балони са най-опасни за морските обитатели

Те повишават риска от смърт при поглъщането им

Снимка: pixabay Снимка: pixabay

Учени от Австралия установили, че отпадъците от балоните са най-рисковите за морските птици, защото ако погълнат парче от тях, вероятността да умрат е 32 пъти по-голяма, отколкото от твърди пластмасови парчета.

Рискът от смърт при поглъщането на парче пластмаса за морските птици е 20%. Ако изядат 9 парчета, процентът стига до 50, а ако погълнат 93 парчета, шансът да загине е 100%.

Независимо че повечето отпадъци, погълнати от морските животни, са от твърда пластмаса, те са по-малко смъртоносни, отколкото меките боклуци, като от балоните.

"Парченцата от балони са отпадъците в морето, които е най-вероятно да доведат до смърт. Те убиват почти всяка пета морска птица, която ги е изяла", казва Лорън Роман, ръководителят на изследването.

В проучването са взели участие специалисти от университета на Тасмания и от Австралийската организация за научни и промишлени изследвания (CSIRO). Те установили, че основната причина за смъртта на изследваните птици е запушване на стомашно-чревния тракт, следвана от инфекции или други усложнения, причинени от гастроинтестинални обструкции.

"Макар и меката пластмаса да е само 5% от погълнатите отпадъци, тя е отговорна за повече от 40 процента от смъртните случаи", казва Роман.

Над 6 млн. тона боклуци попадат ежегодно в океаните, а 80% от тях са пластмасови. Заради това годишно загиват 1 милион морски птици и над 100 000 морски бозайници. Костенурките, китовете и птиците смятат пластмасата за храна и често се оплитат в нея.

Прочетете също и:

Откриха непокътната пластмаса, престояла в океана над 30 г.

Завишени са нивата на микропластмаса в Средиземно море

Германия забранява пластмасовите изделия от полистирол