Пет язовира на територията на страната преливат контролирано. Това са „Камчия”, „Студена”, „Панчарево”, „Пчелина” и „Йовковци”, обяви зам.-министърът в Министерството на околната среда и водите Илияна Тодорова за NOVA.

„Преливането е контролирано. Речните корита след язовирите са почистени и няма опасност от разливи. До дни очакваме да прелее язовир „Асеновец”, който е запълнен над 98% и яз. „Боровица”, който е над 99%”, добави Тодорова.

„Лошото е, че сега се получи нещо уникално за последните 15 години, при пълни язовири имаме бързо топящи се снегове, дъжд и два циклона. Прекарахме около 1 млрд. кубични метра вода през язовирите без никой да разбере. Докъм 15 май ще имаме проблем да донапълним язовирите и да посрещнем всички следващи дъждове без опасност”, посочи министърът на околната среда и водите Емил Димитров.

Запълването на язовир „Копринка” е на 82%. Той се счита за стратегически, тъй като от него зависи водоподаването за няколко области, основно за Стара Загора.

Той пълни яз. „Жребчево”, а оттам водата се влива в „Овчарица” и „Розов кладенец”, които са от значение за работата на енергетиката.

Прочетете и:

Опасно пълни ли са язовирите у нас