Повечето костенурки, уловени край бреговете на Куинсланд, са погълнали пластмаса – около 83% от зелените костенурки и 86% от главестите костенурки, съобщават австралийските медии.

Степента на поглъщане на пластмаса при костенурките обикновено е по-висока в Тихия океан край бреговете на Куинсланд, отколкото в Индийския океан.

За ръководителя на проучването – проф. Марк Хаман от университета "Джеймс Кук" в Куинсланд, замърсяването с пластмаса се е превърнало в една от най-непосредствените заплахи за морската дива природа.

„Смята се, че повече от 700 морски вида – от сини китове до малки ракообразни, са имали взаимодействие с пластмаси в океаните“, каза той. Пластмасите съставляват 80% от всички морски отломки и могат да бъдат намерени навсякъде – от повърхностни води до дълбоководни утайки. Пластмасовото поглъщане и заплитане, което може да причини задушаване, вече е документирано за всеки вид морска костенурка", споделя професор Хаман.

Най-силно застрашени са малките костенурки, тъй като океанските зони, които обитават, са райони с високо замърсяване с пластмаса.

Пластмасата в тихоокеанските костенурки е във вид на твърди фрагменти, чийто източник са широка гама продукти, използвани от хората, докато пластмасите от Индийския океан са предимно влакна от въжета или рибарски мрежи.

Полимерите, които най-често са поглъщани от костенурките в двата океана, са полиетилен и полипропилен. Те са толкова широко използвани в пластмасовите изделия, че е невъзможно да се установят вероятните им източници. Това, според учените, налага бързи мерки за спиране на замърсяването с пластмаси от наземни източници.

 

Прочетете и:

Българското Черноморие – едно от най-замърсените с микропластмаса

Интересни факти за зелените морски костенурки