През последните дни Япония е в плен на интензивни валежи, наводнения и свлачища. Въпреки това властите продължават да следят за спазването на мерките срещу разпространението на коронавируса.

На входа на физкултурен салон в град Яцуширо, който в момента се използва за убежище на евакуираните заради наводненията хора, са поставени кутии с маски, туби с дезинфектант, както и надпис "Моля, носете маска", предават световните медии.

 

 

В самия физкултурен салон картонени прегради разделят 233-те зони за спане на евакуираните хора, а с друга табела те биват инструктирани всяка сутрин да мерят температурата си, след което да стерилизират термометрите.

Властите апелират към всички администрации да включат мерки срещу коронавируса в своите приготовления за реакция при бедствия. жителите на страната бяха призовани да избягват пренаселените евакуационни центрове и да търсят подслон при приятели и роднини, за да избегнат заразяване с COVID-19.

 

 

В последно време екстремните метеорологични условия, които причиняват природни бедствия, стават все по-често срещани в Япония. През 2019 г. около 100 души станаха жертва на тайфуна Хагибис, а година преди това мащабни наводнения отнеха живота на повече от 200 души.

При тазгодишните бури, свлачища и наводнения, които връхлетяха югозападния остров Кюшу в последните дни, са загинали около 60 души.

Още по темата:

Наводненията в Япония продължават да взимат жертви

Япония е застрашена от два тайфуна

Мощният тайфун Хагибис