26-годишният мъж, който пострада от мълния при разразилата се в сряда вечерта в София буря, остава за наблюдение в УМБАЛ „Света Анна“. Това съобщиха от пресцентъра на здравното заведение, цитирани от NOVA. Младежът е в съзнание, адекватен и контактен.

При трагичния инцидент на място загина неговият приятел, докато двамата разхождали куче в горичка до метростанцията в квартал „Дружба”.

В момента младият мъж е в съзнание и без опасност за живота. Решението на лекарите е и днес да остане под наблюдение в лечебното заведение, защото все още е под стрес и в шок от случилото се.

В четвъртък екипи направиха оглед на мястото на инцидента. И според тях двете момчета са допуснали поредица от грешки. Основната е, че младежите са застанали под мокрите дървета, който от своя страна са привлекли мълнията – обясняват експертите.

Той е говорил по мобилния телефон. Най-вероятно е имало и други метални предмети, които са били в момчето. Самата почва и дъждът също са допринесли. За щастие, момчето, което оцеля и е в болница, е било на разстояние, иначе също можеше да пострада фатално”, обясни Красимир Димитров от Столична община.

Според специалистите мълнията си избира лидер. Обикновено това е най-високо дърво, стълб, блок и се насочва към него. Къде точно ще падне обаче никой не може да предвиди.

По тази причина експертите напомнят, че не трябва да заставаме под дърво, метална спирка на градския транспорт или да използваме мобилния си телефон.

„Ако трябва да застанем все пак някъде, трябва да сме на два-три метра от високи дървета. Хубаво е да изключим мобилния си телефон, ако има възможност дори да свалим батерията, за да не привличаме мълнии”, обясни експертът инж. Татяна Попова.

Ако пък се разхождаме с група приятели и бурята ни застигне, е необходимо да сме на достатъчно разстояние един от друг.

„Трябва да се движим на 3 метра разстояние един от друг и то съвсем бавно. Не трябва да тичаме! Препоръчително е да останем клекнали на място, за да не стърчим”, добавя Попова.

Още по темата:

Мълния отне живота на 25-годишен в София

Мокрите дървета са привлекли мълнията, убила младия мъж в София, смятат експерти

144 000 мълнии в Югоизточна Европа за денонощие