България чества националния си празник – 3 март. На днешния ден отбелязваме 144 години от Освобождението на страната ни.

3-ти март е денят, който поставя началото на третата българска държава с подписването на Санстефанския мирен договор. За първи път празникът се отбелязва през 1917 година.

3 март ще бъде отпразнуван в цялата страна. Километрични опашки от автомобили има от рано сутринта в началото на прохода Шипка. Първоначално трафикът ще бъде само нагоре. След 13:00 часа ще колите ще могат да се връщат, предава NOVA.

В София от 11:00 ч. ще се състои церемонията по издигане на националното знаме пред Паметника на Незнайния воин. В церемонията ще участват президентът Румен Радев и вицепрезидентът Илияна Йотова. Ще участват също министърът на отбраната Драгомир Заков и началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов.

По повод националния празник в 12:00 ч. ще бъде извършена тържествена смяна на почетния гвардейски караул пред Парадния вход на президентството. От 18:30 часа на площад „Народно събрание“ ще се проведе тържествената заря-проверка, президентът Румен Радев ще приеме почетния строй на представителните части на Българската армия и ще произнесе слово.

Проходът Шипка е затворен, като се пропускат хора само от северния и южния склон, по посока на върха. Движението ще бъде възстановено след 14.00 ч., когато посетителите ще могат да се върнат с автомобилите си.

Днешният 3 март е може би един от най-студените в последните години. Времето е мъгливо, има и снегонавявания.

Прочетете и:

Какво ще е времето на 3 март

Почистват снега от паметника „Шипка“