Очаква се близо 3,5 милиарда души на Земята да живеят в условията на изключителни горещини след 50 години. Проучване ма специалисти от университета във Вагенинген, Нидерландия, прогнозира, че това ще се случи, ако не се намали количеството на вредните емисии.

През 2070 г. над 30% от населението на планетата ще живее в райони със средна годишна температура, която ще надвишава 29 градуса по Целзий.

Според ръководителя на изследването Мартен Шефер живот в подобни условия ще постави жителите извън климатичната ниша, обитавана от хора през последните 6000 години. Резултатите от проучването са публикувани в списанието на Националната академия на науките на САЩ.

 

 

"Коронавирусът промени облика на света по начин, който ни бе трудно да си представим само преди няколко месеца и резултатите от нашето изследване сочат как климатичните промени могат да сторят нещо подобно", коментира Шефер.

"Не се очаква климатичните промени да настъпят така бързо, както тези, предизвикани от пандемията от коронавируса, но за разлика от настоящата ситуация, няма да има надежда за спасение в близко бъдеще", опасява се той.

Заедно с колегите си Шефер основава някои от заключенията си на данни от предходни изследвания в по-заселени райони.

Прочетете също и:

Температурата на Земята ще е над нормата в следващите месеци

Застрашена ли е Земята от климатично бедствие

Учени установиха глобална катастрофа от преди 12 800