Преди 3,5 – 4 милиона години, по време на плиоцена, морското ниво е било с около 15 метра по-високо в сравнение със сегашното ниво. Това е заключението на екип от учени, които изследвали древни отлагания в пещера на остров Майорка, съобщават информационните агенции.   

Изследването на учените ще бъде полезно при изготвянето на по-точни прогнози за влиянието на съвременните климатични промени върху покачването на морското ниво през следващите десетилетия.   

За целите на изследването са анализирани проби от минерали, събрани от няколко пещерни формации, които датирали отпреди 3,3 – 4,4 милиона години.   

От предишни проучвания се знае, че в средата на плиоцена средните температури на Земята са били с 2 – 3 градуса Целзий по-високи от днешните. Стойностите на атмосферния въглероден диоксид са били като днешните.   

Снимка: pixabay Снимка: pixabay

Сегашното изследване потвърждава направените по-рано заключения, че затопляне с 2 – 3 градуса Целзий над температурните стойности от прединдустриалната епоха може да предизвика нестабилност в ледената покривка на Антарктида, а от там – трайно топене на леда и продължително покачване на морското ниво. 

Още по темата:

Половината от сладката вода се намира под леда на Източна Антарктида