Приключва най-топлата есен в България от 1930 г. насам, отчитат от Националния институт по метеорология и хидрология, предава БТА. Тази година сезонът на падащите листа се отличава със значителни положителни аномалии на средните сезонни температури, особено в северната част на страната и Лудогорието.

Сезонните количества валеж в голяма част от страната са под и около климатичната норма. С най-големи положителни отклонения са валежите в Западна България, части от Родопите, както и на места в Предбалкана.

Есенните валежи са под нормата предимно в Горнотракийската низина, Източните Родопи и на места в Лудогорието.

От трите есенни месеца със средни месечни температури над нормата се открояват септември и октомври. Те са вторите най-топли от 1930 г. През ноември месечните температури също са около и над климатичната норма, с изключение на високите планини.

Относително най-топло е било през третото десетдневие на септември и на октомври и през първите десет дни на ноември. Най-високата измерена температура в метеорологичните станции на НИМХ в населени места е 37,2 градуса (в Крумовград на 23 септември), а най-ниската е минус 11 градуса (в Чепеларе на 27 ноември).

Прочетете и:

Ще има ли сняг за Коледа и Нова година

Изминалият октомври е бил най-горещият в историята

 

Източник: БТА